vervroegde wia aanvraag

 • Eric

  Geachte Forumlezers

  Ik heb een vraag mijn werkgever wil een zgn vervroegde wia aanvraag mogelijk doen ?

  Wat heb ik als werknemer hiervan voordeel,mijn werkgever is recent in het ongelijk gesteld na een rechtzaak en moet mij gewoon mijn salaris betalen (wat hij ook doet)

  Werkgever heeft een arbeidsdeskundig adviesburo ingehuurd .

  Deze zinspeelde op de eerste ontmoeting op andere werkgever zoeken enof vervroegde wia aanvraag doen laten plaatsvinden.

  Momenteel heeft de bedrijfsarts mij volledig arbeidsongeschikt verklaart.

  Kan iemand mij misschien helderheid verschaffen hier omtrend

  Groet Eric

 • Els

  Weet niet of dat wel kan, zover reikt mijn kennis niet.

  Kan je wel geld kosten, ligt eraan hoe hoog het percentage van je salaris nu is.

  Is dat 100% (eerste ziekte jaar) ga je er zeker op achteruit.

  Ben je lid van een vakbond zou ik die heel snel inschakelen, zij kunnen je daar ongetwijfeld mee helpen.

  Succes

 • sjococo

  Flauwekul! Werkgever heeft volgens Boek 7 BW (zie o.a. www.wetten.nl) een loondoorbetalingsverplichting bij arbeidsongeschiktheid van 104 weken. Daar valt niets aan te vervroegen.

  Het reïntegreren bij een andere werkgever is iets wat je niet moet doen, je ontslag nemen en je geluk elders zoeken moet je ook niet doen. Zowel werkgever als jij hebben een reïntegratieverplichting en dat dient eigenlijk te gebeuren in je eigen werk, al dan niet met aanpassingen van de werkplek. Alleen als dat niet mogelijk is en er elders in bedrijf ook geen enkele mogelijkheid is om te reïntegreren, dan komt extern reïntegreren om de hoek kijken. Veel werkgevers zien dit als eerste optie, want dat verlost hun van een hoop inspanning om jou weer aan het werk te krijgen. Hou in gedachten dat extern reïntegreren eigenlijk niets anders is dan wegwerken van werknemers met een vlekje. Je verliest mogelijk pensioenopbouw in de toekomst en hebt niet een pensioengat, maar een pensioenkrater waar je niet meer uitkomt. Ben je niet 100% arbeidsongeschikt, dan spugen ze je na verloop van een tijdelijk contract bij een andere werkgever weer uit. Jij zit met de financiële consequenties en de werkgever niet.

  Met wat meer info zul je ook meer advies krijgen wat te doen in jouw situatie.

 • wim

  Je kunt een WIA uitkering met vervroegde uitkering aanvragen, als je dermate arbeidsongeschikt bent, dat je niet meer kunt re-integreren. Je stevent dan af op een WIA-IVA uitkering. D.w.z. dat je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bent.

  Daarvoor dient de bedrijfsarts een verklaring te overleggen en die moet gebaseert zijn op de visie van de behandelend specialist.

  Pas dan is het zinvol om een WIA uitkering aan te vragen met verkorte wachttijd.

  Je werkgever kan zich dus de kosten van een arbeidsdseskundige dus in eerste instantie beparen.

  Wim

 • Hanneke Dijkman

  Geachte Eric,

  Wat Wim schrijft klopt: jij en je werkgever kunnen het UWV vragen om een vervroegde keuring, als het te verwachten is dat je volledig arbeidsongeschikt blijft. Dit is met name bedoeld voor mensen die ernstig ziek of gehandicapt zijn.

  Als dat niet het geval is, dan heeft de werkgever de verplichting om jou te ondersteunen bij het re-integreren. In eerste instantie moet de werkgever kijken naar werk binnen het bedrijf (1e spoor). Maar misschien zijn daar geen mogelijkheden, bijvoorbeeld omdat de spanningen te hoog opgelopen zijn of omdat u met uw beperkingen geen passend werk kunt vinden.

  Dan moeten u en uw werkgever op zoek gaan naar werk buiten uw bedrijf (2e spoor). Uw werkgever moet u daarbij wel ondersteuning bieden, bijvoorbeeld door een re-integratiebedrijf in te schakelen.

  Als u het niet eens met met de aanpak van uw werkgever, dan kunt u altijd het UWV om een second opinion vragen, zie www.uwv.nl en zoek op ‘deskundigenoordeel’. Dat kost u 50 euro.

  Veel succes met het vinden van prettig werk, binnen of buiten uw bedrijf!

  www.hannekedijkmancoach.nl

 • Gijs van Veen

  hoe kan een werkgever een vervroegde wia uitkering aanvragen

 • Ruby

  Gijs van Veen Schreef:

  ——————————————————-

  > hoe kan een werkgever een vervroegde wia uitkering aanvragen?

  Nou, niet. Een WIA uitkering moet de werknemer zelf aanvragen.